In het TijdLab dwaal je door verleden, heden en toekomst van de stad Tilburg. Je vindt er niet alleen de uitgebreide Tilburgcollectie van de Bibliotheek, maar stuit er ook op allerlei voorwerpen, foto’s en films over de stad. Ook Tilburgse tradities en rituelen worden er belicht. Vanuit steeds weer andere invalshoeken krijg je zo een beeld van de geschiedenis, het heden en de toekomst van Tilburg en haar inwoners, voortdurend in ontwikkeling.
Ontdek de activiteiten van het TijdLab
Lezing over de Hindoestaanse Migratie in Suriname door Radjinder Bhagwanbali
Keti-Kotimaand: Lezen en luisteren in de LocHal
Keti-Kotimaand: Lezen en luisteren in de LocHal
Dialoogmiddag Keti-Koti met een lezing van Kenneth Vers Babel
Keti-Kotimaand: Lezen en luisteren in de LocHal
Keti-Kotimaand: Lezen en luisteren in de LocHal
Ontdek de projecten van het TijdLab
Het TijdLab organiseert zowel fysiek als online projecten. Op deze pagina vind je zowel onze lopende projecten als onze voorbije projecten terug.

De TijdLab-video's
Het TijdLab maakt regelmatig video's rondom erfgoed. Bekijk hieronder welke video's we tot nu toe hebben gemaakt.
Van geschiedenis naar toekomst: Tilburg door de jaren heen
Lang was Tilburg een stad van ‘kerken en fabrieken’: een katholieke stad met een dominante textielindustrie. Sinds de jaren ‘60 was er instroom van nieuwe bevolkingsgroepen. Zo is Tilburg in de 21e eeuw gegroeid naar een stad met meer dan 150 nationaliteiten. Tilburg is allang niet meer de stad waar inwoners allemaal hetzelfde dialect spreken, of gebukt gaan onder de macht van pastoors en fabrikanten. In het TijdLab onderzoeken we aan de hand van allerlei lezingen, workshops en exposities hoe Tilburg geworden is tot de stad die ze vandaag de dag is. In 2019 was ons jaarthema ‘Culturele diversiteit in Tilburg’.
Van tattoos tot Tweede Wereldoorlog
De tattoos die mensen laten zetten. De leesplankjes waarmee kinderen leren lezen. Het verzet van studenten die in opstand komen. Erfgoed is overal: ieder onderwerp kun je bekijken vanuit een historisch perspectief. Hoe keken mensen in het verleden hier tegenaan? Is er een collectief verleden? Wie stilstaat bij het verleden, maakt bijna automatisch ook een vergelijking met het heden. En vraagt zich af hoe de toekomst eruit zal zien. Een stad en haar inwoners zijn immers voortdurend in ontwikkeling.
Het TijdLab biedt een werkplaats en een podium aan iedereen die nieuwsgierig is naar die ontwikkeling. Iedereen die meer wil weten over het leven en werken van de Tilburgers door de jaren heen. Iedereen die op een vernieuwende manier vorm wil geven aan dit verleden.
Handen ineen voor de historie van Tilburg
Het TijdLab is een samenwerking tussen de Bibliotheek Midden-Brabant en Stadsmuseum Tilburg. Samen zetten zij hun collecties, kennis en netwerken in om mensen met interesse in erfgoed te verbinden. Ook alle organisaties die zich verenigd hebben in Erfgoed Tilburg maken gebruik van het TijdLab, zowel in onderlinge samenwerking als met studenten of jongeren uit de stad.

Ideeën voor een lezing of expositie in het TijdLab?
We dagen je uit samen met ons invulling te geven aan de programmering in het TijdLab. Wil je je kennis over de geschiedenis van Tilburg delen of verdiepen? Heb je een idee voor interessante lezing of expositie? Laat het ons weten!
