TijdLab

TijdLab

Reis door geschiedenis, heden en toekomst van Tilburg

In het TijdLab dwaal je door verleden, heden en toekomst van de stad Tilburg. Je vindt er niet alleen de uitgebreide Tilburgcollectie van de Bibliotheek, maar stuit er ook op allerlei voorwerpen, foto’s en films over de stad. Ook Tilburgse tradities en rituelen worden er belicht. Vanuit steeds weer andere invalshoeken krijg je zo een beeld van de geschiedenis, het heden en de toekomst van Tilburg en haar inwoners, voortdurend in ontwikkeling.

Ontdek de activiteiten van het TijdLab

18 okt

Expositie ‘Tilburg bevrijd!’

TijdLab (Bibliotheek LocHal)
08:00
23:00
22 okt

Expositie kunstwerk ‘De Verhalenbaret Veterans View’

TijdLab (Bibliotheek LocHal)
13:30
15:00
22 okt

Lezing ‘Tilburg bevrijd!’ [VOL]

TijdLab (Bibliotheek LocHal) StemmingMakerij (Bibliotheek LocHal)
19:30
21:15
02 nov

Open Source Event: TijdLab

TijdLab (Bibliotheek LocHal)
12:00
17:00
05 nov

Verhalencafé Veteranen Hart van Brabant

TijdLab (Bibliotheek LocHal) KennisMakerij (Bibliotheek LocHal)
19:30
21:00
12 nov

Lezing ‘De Laatste Getuigen’ door Paul Spapens

TijdLab (Bibliotheek LocHal) StemmingMakerij (Bibliotheek LocHal)
19:30
21:00

Van geschiedenis naar toekomst: Tilburg door de jaren heen

Lang was Tilburg een stad van ‘kerken en fabrieken’: een katholieke stad met een dominante textielindustrie. Sinds de jaren ‘60 was er instroom van nieuwe bevolkingsgroepen. Zo is Tilburg in de 21e eeuw gegroeid naar een stad met meer dan 150 nationaliteiten. Tilburg is allang niet meer de stad waar inwoners allemaal hetzelfde dialect spreken, of gebukt gaan onder de macht van pastoors en fabrikanten. In het TijdLab onderzoeken we aan de hand van allerlei lezingen, workshops en exposities hoe Tilburg geworden is tot de stad die ze vandaag de dag is. In 2019 is ons jaarthema ‘Culturele diversiteit in Tilburg’.

Van tattoos tot Tweede Wereldoorlog

De tattoos die mensen laten zetten. De leesplankjes waarmee kinderen leren lezen. Het verzet van studenten die in opstand komen. Erfgoed is overal: ieder onderwerp kun je bekijken vanuit een historisch perspectief. Hoe keken mensen in het verleden hier tegenaan? Is er een collectief verleden? Wie stilstaat bij het verleden, maakt bijna automatisch ook een vergelijking met het heden. En vraagt zich af hoe de toekomst eruit zal zien. Een stad en haar inwoners zijn immers voortdurend in ontwikkeling.

 

Het TijdLab biedt een werkplaats en een podium aan iedereen die nieuwsgierig is naar die ontwikkeling. Iedereen die meer wil weten over het leven en werken van de Tilburgers door de jaren heen. Iedereen die op een vernieuwende manier vorm wil geven aan dit verleden.

Handen ineen voor de historie van Tilburg

Het TijdLab is een samenwerking tussen de Bibliotheek Midden-Brabant en Stadsmuseum Tilburg. Samen zetten zij hun collecties, kennis en netwerken in om mensen met interesse in erfgoed te verbinden. Ook alle organisaties die zich verenigd hebben in Erfgoed Tilburg maken gebruik van het TijdLab, zowel in onderlinge samenwerking als met studenten of jongeren uit de stad.

TijdLab-LocHal

Ideeën voor een lezing of expositie in het TijdLab?

We dagen je uit samen met ons invulling te geven aan de programmering in het TijdLab. Wil je je kennis over de geschiedenis van Tilburg delen of verdiepen? Heb je een idee voor interessante lezing of expositie? Laat het ons weten!

Petra Bobben en Desiree van Beurden_programmamakers TijdLab

Petra Robben & Desiree van Beurden

Programmamakers TijdLab
tijdlab@bibliotheekmb.nl

Meer ruimtes

LocHal DigiLab Cyber

DigiLab

Ontdek de nieuwste technologie. Schud de uitvinder in jezelf wakker. Kom experimenteren met nieuwe technologie en de modernste hard- en software. In het DigiLab mag je zelf aan de slag met 3D-printen,
Foodlab

FoodLab

Foodies, kookgekken, lokale producenten en innovators: je komt ze tegen in het FoodLab. Op deze ontmoetingsplek in de Bibliotheek worden al je zintuigen aangesproken. Er is altijd iets te proeven,
Futurelab Kids

FutureLab

Druk jouw stempel op onze stad. Bepaal in wat voor stad jij over 10 jaar wilt leven en bedenk hoe de stad zich daar het beste op voorbereidt in tijden van snelle stedengroei. Ontwerp het Tilburg van