TijdLab

TijdLab

Reis door geschiedenis, heden en toekomst van Tilburg

In het TijdLab dwaal je door verleden, heden en toekomst van de stad Tilburg. Je vindt er niet alleen de uitgebreide Tilburgcollectie van de Bibliotheek, maar stuit er ook op allerlei voorwerpen, foto’s en films over de stad. Ook Tilburgse tradities en rituelen worden er belicht. Vanuit steeds weer andere invalshoeken krijg je zo een beeld van de geschiedenis, het heden en de toekomst van Tilburg en haar inwoners, voortdurend in ontwikkeling.
 

Ontdek de activiteiten van het TijdLab

26 jun

Keti Koti Dialoogtafel met thema: ‘Etnisch Profileren’

online(*) TijdLab (Bibliotheek LocHal)
14:00
15:30
08 jul

Workshop Storytelling: Welk verhaal heb jij van voetbal in Tilburg?

online(*) TijdLab (Bibliotheek LocHal)
14:00
16:30
10 jul

Verhalen op ’t Spoor

TijdLab (Bibliotheek LocHal)
10:30
14:00
28 jul

Workshop Storytelling: Welk verhaal heb jij van voetbal in Tilburg?

online(*) TijdLab (Bibliotheek LocHal)
10:00
12:30
18 aug

Workshop Storytelling: Welk verhaal heb jij van voetbal in Tilburg?

online(*) TijdLab (Bibliotheek LocHal)
10:00
12:30

Textour: textielen in de LocHal

Op 28, 29 en 30 mei vindt Textour plaats, een event waarbij je langs 13 locaties kunt lopen die gerelateerd zijn aan textiel in Tilburg. Loop vooral ook langs de LocHal en bekijk de reusachtige textielen.

Meer informatie

tilburg drukt zich uit

Tilburg Drukt Zich Uit

Een like bij een Facebookbericht, een hartje op Instagram of een online enquête; overal wordt tegenwoordig om je mening gevraagd. Maar hoe zit het eigenlijk met openbare meningsuiting in Tilburg, vroeger en nu? De komende maanden gaat het TijdLab (De Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg) op onderzoek uit. Benieuwd naar onze bevindingen? Check dan hieronder de pagina voor mooie video's, leestips, een online expositie, activiteiten en meer.

Bekijk de pagina

Videoreeks: De invloed van de coronacrisis op ons erfgoed

Hoe beïnvloedt het coronavirus de wereld om ons heen? Het TijdLab ging op onderzoek uit met een camera en sprak verschillende mensen over de relatie tussen het virus en de erfgoedpraktijk.

Aflevering 3: Foto's

Door corona ontkwam Nederland in maart jl. niet aan een ‘intelligente’ lockdown. Een maatregel met ingrijpende gevolgen voor het dagelijkse leven. Fotograaf Chris Oomes laat ons in beeld zien wat in Tilburg de gevolgen waren van deze lockdown en hoe daardoor het straatbeeld veranderde. Door zijn foto’s kunnen we herinneringen aan deze crisis bewaren en dragen ze bij aan de vorming van nieuw Tilburgs erfgoed.

Bekijk hier alle video's

Videoreeks: Het TijdLab onderzoekt erfgoed in relatie tot tijd

Het TijdLab in de LocHal heeft een nieuwe blikvanger gekregen, een ‘klokkenwand’. “Tijd is een ding van het spoor,” zo wordt gesteld door Henk Meijers, die een aantal indrukwekkende NS klokken verzamelde. Wat hij toen verzamelde is nu erfgoed geworden en heeft een plek gekregen in het Tijdlab. Zo keert NS-erfgoed weer terug naar de Spoorzone. Henk vertelt in onderstaande video meer over deze bijzondere klokken.

Van geschiedenis naar toekomst: Tilburg door de jaren heen

Lang was Tilburg een stad van ‘kerken en fabrieken’: een katholieke stad met een dominante textielindustrie. Sinds de jaren ‘60 was er instroom van nieuwe bevolkingsgroepen. Zo is Tilburg in de 21e eeuw gegroeid naar een stad met meer dan 150 nationaliteiten. Tilburg is allang niet meer de stad waar inwoners allemaal hetzelfde dialect spreken, of gebukt gaan onder de macht van pastoors en fabrikanten. In het TijdLab onderzoeken we aan de hand van allerlei lezingen, workshops en exposities hoe Tilburg geworden is tot de stad die ze vandaag de dag is. In 2019 was ons jaarthema ‘Culturele diversiteit in Tilburg’.

Van tattoos tot Tweede Wereldoorlog

De tattoos die mensen laten zetten. De leesplankjes waarmee kinderen leren lezen. Het verzet van studenten die in opstand komen. Erfgoed is overal: ieder onderwerp kun je bekijken vanuit een historisch perspectief. Hoe keken mensen in het verleden hier tegenaan? Is er een collectief verleden? Wie stilstaat bij het verleden, maakt bijna automatisch ook een vergelijking met het heden. En vraagt zich af hoe de toekomst eruit zal zien. Een stad en haar inwoners zijn immers voortdurend in ontwikkeling.

 

Het TijdLab biedt een werkplaats en een podium aan iedereen die nieuwsgierig is naar die ontwikkeling. Iedereen die meer wil weten over het leven en werken van de Tilburgers door de jaren heen. Iedereen die op een vernieuwende manier vorm wil geven aan dit verleden.

Handen ineen voor de historie van Tilburg

Het TijdLab is een samenwerking tussen de Bibliotheek Midden-Brabant en Stadsmuseum Tilburg. Samen zetten zij hun collecties, kennis en netwerken in om mensen met interesse in erfgoed te verbinden. Ook alle organisaties die zich verenigd hebben in Erfgoed Tilburg maken gebruik van het TijdLab, zowel in onderlinge samenwerking als met studenten of jongeren uit de stad.

TijdLab-LocHal

Ideeën voor een lezing of expositie in het TijdLab?

We dagen je uit samen met ons invulling te geven aan de programmering in het TijdLab. Wil je je kennis over de geschiedenis van Tilburg delen of verdiepen? Heb je een idee voor interessante lezing of expositie? Laat het ons weten!

Petra Bobben en Desiree van Beurden_programmamakers TijdLab

Petra Robben & Desiree van Beurden

Programmamakers TijdLab
tijdlab@bibliotheekmb.nl

Meer ruimtes

LocHal DigiLab Cyber

DigiLab

Discover the latest technology. Awaken the inventor in yourself. Come and experiment with new technologies and the latest in hardware and software. At DigiLab, you get hands-on experience with 3D

LocHal DigiLab Cyber

DigiLab

Ontdek de nieuwste technologie. Schud de uitvinder in jezelf wakker. Kom experimenteren met nieuwe technologie en de modernste hard- en software. In het DigiLab mag je zelf aan de slag met 3D-printen

Foodlab

FoodLab

Foodies, cooking enthusiasts, local producers and innovators: you will encounter them at FoodLab. This meeting place at the Library will appeal to all your senses. There is always something to taste