Futurelab Kids

FutureLab

Een beter Tilburg begint hier

In het FutureLab verkennen we samen met Tilburgers de toekomst. De Tilburger is zelf onderdeel van die toekomst en kan daar zelf ook invloed op uit oefenen. We brengen Tilburgers met elkaar in contact, zodat kennis en ervaringen kunnen worden gedeeld. Zo kunnen inwoners en de stad zich blijven doorontwikkelen en kunnen we samen een positieve verandering in de stad teweeg te brengen. Hoe ziet het Tilburg van 2030 eruit als het gaat om technologische en sociale innovatie, het klimaat, duurzaamheid en nieuwe woonvormen?

Ontdek de activiteiten van het FutureLab

10 sep

Digicafé

DigiLab FutureLab
09:00
13:00
17 sep

Digicafé

DigiLab FutureLab
09:00
13:00
18 sep

Workshop meetstation bouwen

FutureLab
18:00
22:00
24 sep

Digicafé

DigiLab FutureLab
09:00
13:00
30 okt

Workshop meetstation bouwen

FutureLab
18:00
22:00
27 nov

Workshop meetstation bouwen

FutureLab
18:00
22:00

Stadsnatuur

muntgoudhaantje

Ons gedrag heeft gevolgen voor onze omgeving. Onze manier van leven beïnvloedt de natuur om ons heen. Water verdwijnt uit de stad, begroeiing verdwijnt uit wijken. Maar er ontstaan ook projecten om de natuur weer meer ruimte te geven en terug te brengen, zoals bij de Spoorzone in Tilburg. De Bibliotheek ging op pad. Benieuwd naar de Tilburgse stadsnatuur? Bekijk dan de pagina voor een video met voorbeelden van Tilburgse stadsnatuur en leestips.

Bekijk de pagina

Breng jouw wijk in kaart

Richt je blik op de toekomst in Het FutureLab, een vrij toegankelijke ruimte op de begane grond in de LocHal. Op een groot scherm in het lab zie je de ‘Monitor van de Stad’, met allerlei data over de regio. Denk bijvoorbeeld aan het energieverbruik of de luchtkwaliteit in jouw woonwijk.

We laten de data niet alleen zien, maar gaan er over in gesprek. Wat betekenen die cijfers voor jouw leefomgeving? Hoe koppel je dat aan ontwikkelingen in ons land, of in de wereld? En hoe kunnen we samen zorgen voor een beter woonklimaat? We dagen inwoners uit om met ons mee te denken, om zo met elkaar een positieve verandering in onze stad op gang te brengen.

Duurzame Ontwikkelingsdoelen

Vanuit het motto 'Think global, act local' kiezen we voor thema’s die aansluiten bij de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Dit zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. Hoe zorgen we bijvoorbeeld dat Tilburg in 2030 niet meer de warmste binnenstad van Europa heeft? Hoe verminderen we plastic verbruik en gaan we zwerfafval tegen? Hoe verduurzaam je jouw woning?

Voor het beantwoorden van dergelijke vraagstukken en het ondernemen van actie werken we vanuit het FutureLab samen met innovatieve bedrijven en organisaties en met betrokken burgers en lokale communities. We delen kennis en ervaring, verbinden mensen en creëren bewustwording.

Door middel van meetups én online platforms zoals de KennisCloud stimuleren we actieve lokale kennisdeling en co-creatie op het gebied van sociale innovatie. Zo zetten we alle innovatiekracht uit de regio in om een positieve verandering in de stad teweeg te brengen.

LocHal-FutureLab

Deel jouw ideeën voor nieuwe sociale innovatieprojecten

We dagen je uit samen met ons invulling te geven aan de programmering in het FutureLab. Wil je een positieve verandering in jouw wijk teweeg brengen of zoek je een samenwerkingspartner voor een social innovation project? Laat het ons weten!

Aanvraagformulier activiteiten

Arjanne Bode & Miriam van den Beemt

Programmamaker FutureLab & Projectleider Monitor van de Stad
futurelab@bibliotheekmb.nl

Meer ruimtes

LocHal DigiLab Cyber

DigiLab

Ontdek de nieuwste technologie. Schud de uitvinder in jezelf wakker. Kom experimenteren met nieuwe technologie en de modernste hard- en software. In het DigiLab mag je zelf aan de slag met 3D-printen

Gamelab

GameLab

Loop het GameLab binnen en laat je uitdagen door vette console games, kunstzinnige indie games en retro spellen. Speel met vrienden de mooiste tabeltop spellen of duik in de wereld van Dungeons &

TijdLab

TijdLab

In het TijdLab dwaal je door verleden, heden en toekomst van de stad Tilburg. Je vindt er niet alleen de uitgebreide Tilburgcollectie van de Bibliotheek, maar stuit er ook op allerlei voorwerpen, foto