Hero afbeelding
Stadskas013

Stadsnatuur

Wat kunnen Tilburgers doen om hun stad groener te maken? Best een hele hoop! Denk aan dak- en geveltuinen, wildperkjes, t(u)iny forests, groene woontorens, wormen- en insectenhotels. Stadsnatuur neemt de laatste tijd een flinke vlucht. Elk initiatief kan op zichzelf staan, maar maakt ook deel uit van ons stedelijk ecologisch systeem. Daarom brengen we dit jaar kennis, initiatieven en enthousiaste partijen samen in het programma #StadsnatuurTilburg2022.

Zo'n 𝟚𝟝𝟘𝟘𝟘 bezoekers voor Stadskas013

stadskas013_avond.jpg

Het project liet zien wat stadsnatuur is, waarom het belangrijk is voor bijvoorbeeld biodiversiteit en hittestress Ă©n hoe je als inwoner aan stadsnatuur kunt bijdragen. Met speciale dank aan de initiatieven die een plekje in de expo hebben ingericht en de samenwerkingspartners met wie de Bibliotheek LocHal in de kas activiteiten geprogrammeerd heeft 🌳🐞

Nu zijn de laatste picknicktafels ingeklapt, worden de laatste snippers van het tuinpad opgeveegd, zijn de stadsnatuurboeken weer opgenomen in de reguliere collectie en hebben de laatste plantjes asiel gekregen in de stekjesbieb in het FutureLab.

Maar hier stopt het natuurlijk niet! Wil je verder praten en op de hoogte blijven van dit thema? Sluit je aan bij de kennisgroep op Kenniscloud.

[VIDEO] Stadsnatuur in de Spoorzone: van boompuist tot muntgoudhaantje

Wist je dat de hekken van het spoortalud verplaatst zijn en de natuur daardoor weer vrij spel heeft? Of dat er in de binnentuin van de Hall of Fame allerlei interessante planten en insecten te vinden zijn? En als je goed kijkt je wellicht een sperwer of vos in de stad kunt spotten? 

Leestips over stadsnatuur

boekentips

Door onze collectioneur Leonoor

Collectioneur Leonoor is de Bibliotheek ingedoken en heeft maar liefst 10 interessante boeken voor je geselecteerd over stadsnatuur. Van lokale, informatieve tot kinderboeken: het komt allemaal terug in deze collectietips.

Bekijk de leestips

KennisMakerijRevue: 'Wij zijn de planeet' met Daan Roovers

Stadsnatuur draagt o.a. bij aan een betere leefomgeving, meer biodiversiteit en lagere temperaturen. Het gaat dan ook om de relatie tussen mens en natuur. Denker des Vaderlands Daan Roovers pleit in haar online talk ‘Wij zijn de planeet’ in de KennisMakerijRevue o.a over voor een minder binair onderscheid hiertussen: "We moeten kijken naar de wisselwerking tussen mens en omgeving."

man_luisteren_podcastluisterbiebkokenthuishomepage.jpg

Tijdens de Klimaatweek (31 okt t/m 6 nov '22) vonden er veel activiteiten plaats in de Stadskas013, georganiseerd door Klimaat Burgemeester Lucy Bathgate. Behalve een voorstelling, een workshop ‘waterontmoeting’ en adviesgesprekken voor duurzame initiatieven, vonden er ook podcastopnames plaats in samenwerking met Omroep Tilburg.

Tijdens deze podcasts ging Lucy in gesprek met verschillende deelnemers uit de Stadskas013 (waaronder Tuinbroekies over het creëren van een eigen paradijs en met Wieke Bout over organisch tuinieren en place making), maar ook bijvoorbeeld met de Gemeente Tilburg over het Klimaatfonds en de BuurtBomen KansenKaart. 

Beluister alle podcasts terug