11 september 2020 19:30 tot 29 november 2020 22:00
Expositieruimte

Expositie Over appels die van bomen vallen

appels die van bomen vallen

In hoeverre spelen trauma’s uit het verleden een rol bij toekomstige generaties? Welke eigenschappen worden daadwerkelijk doorgegeven? De Helmondse fotografe Tahné Kleijn deelt samen met verwante kunstenaars een kijk op familie, generaties en alles wat daarbij komt kijken.

Over appels die van bomen vallen

Door te kijken naar hun eigen familieverhaal onderzoeken vijf fotografen individuele levensvragen. Hun foto’s, video’s en installaties gaan over verlies, pijn en gebeurtenissen uit het verleden. En over de warme band tussen onvolmaakte mensen.

De expositie ‘Over appels die van bomen vallen’ vormt zo een essentiële tegenhanger van het valse plaatje van ‘het perfecte gezin’ dat veel reclames voorspiegelen. Voor de toeschouwer biedt dit wellicht de geruststelling of troost dat we niet de enigen zijn die moeten leren omgaan met onze zwakheden.

Deelnemende kunstenaars

Samuel Otte(Houten, 1980)
In ‘De Val’ schetst Samuel Otte zijn worsteling met het geloof, specifiek in relatie met zijn vader. Dit verhaal vatte hij samen in een boek. Een video installatie brengt je terug bij het sterfbed van zijn vader.

Jip van Tatenhove(Eindhoven, 1998)
Kun je last hebben van het oorlogstrauma van je overgrootvader? Dat is de vraag die Jip van Tatenhove zich stelde in de installatie ‘Heartsease’. 

Tahné Kleijn(Helmond, 1990)
In 2015 maakte Tahné Kleijn zeven foto’s – met haar eigen familie in de hoofdrol - rondom thema’s als verslaving, geweld en financiële problemen. In 2020 volgde een nieuwe serie met hetzelfde gezin vijf jaar later. Kun je ontsnappen aan je verleden?

Marijn Kuijper(Haarlem, 1980)
Marijn onderzoekt in zijn boek en gelijknamige film ‘Regarding you & me’ het gebrek aan mannelijk rolmodel in zijn leven. Zijn vader overleed toen hij drie jaar oud was. 

Eva Steentjes(Goirle, 1997)
‘Dat krijg je van me terug’ is een fotoproject van Eva Steentjes. Het schetst de band tussen een ouder en een kind en hoe deze door verslaving en psychische problemen onder druk kan komen te staan. 

opening op 11 september

Wil je aanwezig zijn bij de opening van de expositie? Rekening houdende met de veiligheid en geldende voorschriften zijn er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. De middagopening is reeds vol, er zijn nog wel plaatsen beschikbaar voor de avondopening om 19:30.

Lees voor je komst onze huisregels.

Aanmelden

Organisator