Hero afbeelding
3D printen

Open Source Plaza

Op de begane grond van de LocHal kun je van 12.00 uur tot 16.00 uur kennismaken met allerlei initiatieven op het gebied van open source bij de informatiestands op de Open Source Plaza. Leer alles over open source landbouw, gaming, 3D-print handprotheses, burgerwetenschap, robotica en meer!

e-nable

e-NABLE Nederland: 3D-print hand- en armprotheses

e-NABLE Nederland is een groep vrijwilligers die met behulp van 3D-printers kosteloos ge-3D-printe handen en armen maken voor mensen die een reductiedefect hebben aan hand of arm. Bij deze informatiestand maak je kennis met de community, de protheses en leer je hoe je zelf een handje kunt helpen!

3D Serious Gaming

Sander de Neef van 3D Serious Gaming houdt zich bezig met onderwijs, robotica, 3D-printen én spellen. Van het ‘hacken’ van een ouderwets bordspel als Ganzenbord met behulp van ge-3D-printe onderdelen tot programmeerlessen met de micro:bit of trainingen in gamification: het kan allemaal bij 3D Serious Gaming.

3D Serious Gaming
Open Source Farming

Open Source Farming

Storm Vos, werkzaam in de landbouwsector, vertelt en laat zien hoe daar de nieuwste computers en open source software worden gebruikt. Tevens kan je hem alles vragen over ethisch hacken met de Flipper Zero en demonstreert hij wat ethisch hacken inhoudt.

Meet Je Stad Tilburg

De specialisten van de Tilburgse LoRa/Internet Of Things-community begeleiden al sinds 2019 Tilburgers met het solderen van hun eigen meetstations. Met deze meetstations wordt o.a. de luchtvochtigheid en temperatuur op lokaal niveau gemeten. Vanuit het burgerwetenschappelijk project Meet Je Stad kan iedereen zo bijdragen aan onderzoek naar klimaatverandering in hun eigen wijk.

Meet je stad
robotics

Tilburg Robotics presenteert de Tilburg Hand

Maak kennis met de Robot Hand van Tilburg Robotics: een AI-gedreven robothand die dankzij de open source werkwijze wetenschappelijk onderzoek naar robotica zo laagdrempelig mogelijk probeert te houden. Door alles rondom robotica en kunstmatige intelligentie volledig open source te maken blijft de toegang laagdrempelig en kan wetenschappelijk onderzoek naar deze onderwerpen de grootste stappen zetten. De Tilburg Hand is een geavanceerde robothand die o.a. gebruik maakt van Deep Reinforcement Learning om complexe bewegingen te maken. Dit principe wordt o.a. ook gebruikt bij de zelfrijdende auto’s van Tesla.

Debian: the universal operating system

Het besturingssysteem Debian is één van de belangrijkste distro’s in de Linuxwereld. Het is de moeder van distro’s als Ubuntu, Kali en POP!-OS en dient als stevige, uitgebreid geteste basis voor dit computerbesturingssysteem. Joost van Baal-Ilic en Geert Stappers zijn de gastheren van deze informatiestand.

debian
LibreOffice

LibreOffice

LibreOffice is een gratis te gebruiken softwarepakket dat vergelijkbaar is met Office van Microsoft. Het bevat programma’s die bijvoorbeeld lijken op Word, Powerpoint en Excel. Er is zelfs een Office365-variant, genaamd Colabora! Expert Cor Nouws neemt je mee in de wereld van LibreOffice.

openSUSE

Het openSUSE-project is een wereldwijde inspanning die het gebruik van Linux overal promoot. openSUSE creëert één van ’s werelds beste Linuxdistributies en staat voor het samenwerken op een open, transparante en vriendelijke manier als deel van de wereldwijde vrije softwaregemeenschap.

openSUSE
opensource science

OpenSource Science

OpenSource Science (OS-SCi) is een wereldwijde pionier in het aanbieden van een hogere opleiding in open source computerwetenschappen. Onze missie is om hoogopgeleide, kwalitatief hoogwaardige IT-professionals op te leiden die een bijdrage kunnen leveren aan iedere organisatie, gebruik makende van de beste open-source tools. OS-SCi heeft internationale toppartners in de open source wereld, die mede het initiatief hebben genomen voor het opzetten van deze opleiding.