Hero afbeelding
LocHal VR

Open Source Event

Belangeloos delen in de digitale wereld en daarbuiten

Zaterdag 20 mei staat de Bibliotheek LocHal de hele dag in het teken van Open Source. Deze dag staat één onderwerp centraal: het belangeloos delen van informatie, producten en diensten in de digitale wereld en daarbuiten. Kom de nieuwste hardware en software ontdekken op de Open Source Plaza, doe mee aan één van de creatieve workshops of luister naar de lezingen van verschillende innovatieve koplopers. Van technische zaken als besturingssystemen, robotica en hacking tot muziek, architectuur en landbouw: alles komt aan bod.

Het hele programma is gratis te bezoeken en aanmelden voor het evenement is niet nodig, met uitzondering van de CoderDojo in de ochtend. Bekijk het hele programma hieronder.

Programma

Workshop: Leer programmeren in de CoderDojo

Coderdojo

09:30 uur – 11:30 uur

Locatie: workshopruimtes (begane grond naast de kinderboeken)

Wil jij (7 tot 17 jaar) leren programmeren? Wil je zelf een game maken of op een leuke manier apparaten aansturen met de computer? Wil je aan de slag met HTML, Scratch, App Inventor, Python en allerlei hardware? Doe dan mee aan de CoderDojo! Let op: voor de CoderDojo moet je je vooraf inschrijven.

Ik meld me aan voor deze workshop

Workshop: Muziek coderen met Sonic Pi

13:00 uur – 14:30 uur

Locatie: workshopruimtes (begane grond naast de kinderboeken)

Wil jij een nieuwe programmeertaal leren én muziek maken? Met de programmeertaal Sonic Pi tover je je computer om tot een muziekinstrument met behulp van samples en door zelf beats te coderen. Sonic Pi is een open source programmeertaal die is ontworpen met het oog op performance: het maakt het dus mogelijk om op te treden door live muziek te coderen. Nieuwsgierig naar hoe dat er uit ziet? Kijk dan deze video. Tijdens deze workshop van elektronisch muzikant Lars Bijleveld leer je de basis van Sonic Pi en ben je in een handomdraai je eigen muziek aan het programmeren. Muziekkennis of ervaring met programmeren is niet vereist voor deze workshop.

Sonic Pi

Lezingen

Lezingen

Tussen 13:00 en 16:00 uur

De hele middag kun je aansluiten bij interessante lezingen over o.a. open source architectuur, robotica, design, social media en de geschiedenis van open source. Elke lezing duurt drie kwartier.

Bekijk alle lezingen

Open Source Plaza

12:00 uur – 16:00 uur

Op de begane grond van de LocHal kun je kennismaken met allerlei initiatieven op het gebied van open source bij de informatiestands op de Open Source Plaza. Leer alles over open source landbouw, gaming, 3D-print handprotheses, burgerwetenschap, robotica en meer!

Bekijk het overzicht van de Open Source Plaza

3D-printen

Open t-shirt design

Open t-shirt

13:30 uur – 16:00 uur

Locatie: DigiLab (begane grond naast de kinderboeken)

Tijdens het Open Source Event kun je in de Open Source Space van het DigiLab aan de slag om zelf een t-shirt te ontwerpen op één van de Linux-Mac pc’s. Met de transferpers van de Linux Education Foundation wordt jouw eigen ontwerp meteen zo op een t-shirt gedrukt Zolang de voorraad strekt! Let op: het ontwerpen en persen van je t-shirt kan wat tijd in beslag nemen, dus ben er op tijd bij.

Scratch: leer Space Invaders programmeren

13:30 uur tot 16:00 uur

Locatie: DigiLab

Houd jij van gamen en wil je zelf eens een echte computergame programmeren? Of heb je al wat ervaring met Scratch maar wil je de stap naar expert maken? Kom dan langs bij de open inloopworkshop Scratch in het DigiLab. Scratch-specialist en hobbyist gamedesigner Floris Timmermans is de hele middag aanwezig en begeleid je in het programmeren van je eigen Space Invaders game.

Scratch

Krita Sketching: open source tekensoftware

Krita

13:30 tot 16:00 uur

Locatie: DigiLab

Tekenaars opgelet! Zou je graag op de computer willen leren tekenen en schetsen, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Met het gratis, open source tekenprogramma Krita maak je in een handomdraai de mooiste tekeningen. Je kunt Krita deze middag op de computers in het DigiLab leren kennen onder begeleiding van onze expert PaperGuy.

Het Open Source Event 2023 is een samenwerking van het DigiLab en de Linux Education Foundation en is tot stand gekomen dankzij de vrijwillige inzet van alle samenwerkingspartners en deelnemers.