Terugblik Stadsbalkon

In de afgelopen jaren waren er een aantal exposities te zien op het Stadsbalkon. Een impressie van de onderwerpen en invulling:

De Jaozeetie

Wèzeetie? Jaozeetie! Tijdens de allereerste maanden van de LocHal was de het rariteitenkabinet ‘Jaozeetie’ van Tilburgers Bas Horsten en Noortje van Venrooij de eerste expositie op het Stadsbalkon. Met ruim 40 spraakmakende, grappige en sterke verhalen rondom voorwerpen uit Tilburg in de kernmerkende roze-gele box. Maar… wat was nou feit en wat was fictie?

In samenwerking organiseerden de makers in de Bibliotheek LocHal een heuse Jaozeetie bingo-avond.

joazeetie

Stillleven

Stillleven

Om 75 jaar bevrijding te herdenken en te vieren streek Brabant Remembers met ‘Stillleven’ neer op het Stadsbalkon. Op 75 pilaren stonden maquettes die bijzondere, inspirerende en persoonlijke fragmenten uit Brabantse oorlogsverhalen uitbeeldden. De sleutelscènes uit deze verhalen waren vastgelegd in 75 miniatuurvormen door Studio Rocco Verdult.

Leev' hoezee, 125 jaar Willem II

Ter gelegenheid van het 125-jarige bestaan van voetbalclub Willem II was de expositie ‘Leev’ Hoezee’ ruim 3 maanden te zien op het Stadsbalkon. Het was een vertelling door bijzondere verhalen, iconische voorwerpen, memorabele spelers en alle hoogte- en dieptepunten van de club.

In samenwerking werden in de Bibliotheek o.a. georganiseerd: het symposium Football Memories, een e-sports toernooi en programmering rondom het Tilburgs voetbalverleden.

Hoezee Willem II

BINNENSKAMERS

BINNENSKAMERS

De studenten van de Fontys Academy of Art, Communication and Design studeerden in 2021 af in zowel een tijd als omgeving waarin de grens tussen virtueel en fysiek vervaagt. Geïnspireerd door het gegeven dat ze niet op school konden samenkomen, openden de afstudeerders de deuren van hun studentenkamers met de uitnodiging om ‘BINNENSKAMERS’ te treden.

De Zeven Zonden van Brabant

De zeven hoofdzonden zijn één grote spiegel. Zowel voor ieder van ons individueel, als voor ons als maatschappij. In deze verkenning, bekijkt BrabantKennis de Zeven Zonden van Brabant. Niet om in vroeger vast te blijven zitten, maar om ervan te leren. Geïnspireerd op het werk van Jheronimus Bosch ontwierp illustrator Maus Bullhorst zeven illustraties waarin Brabantse verhalen van de zeven zonden worden verteld.

“Wie zijn falen van gisteren vergeet, is gedoemd die morgen te herhalen “ was een quote uit de expo. Het was ook aanleiding om de directeur van BrabantKennis te laten spreken op de Fuckup Nights Tilburg in de LocHal.

zeven zonden

Op Glad IJs

Op glad ijs

Een kunstwerk van gebroken glas, een jas van steenpapier en een drieluik met brieffragmenten van dakloze kinderen. De zeven beeldend kunstenaars Choi Wong, Hanna de Haan, Marieke Peters, Marijn Kuijper, Mignon Nusteling, Peim van der Sloot en Sioejeng Tsao verkenden vanuit het Grafisch Aterlier Den Bosch het thema verlies in brede betekenis.

Wat Alz?

Rondom Wereld Alzheimer Dag was de tentoonstelling Wat Alz: van wetenschapper Kasper Bormans te zien. Hij deed onderzoek aan de hand van een analyse van 800 kindertekeningen naar wat covid doet met het mentaal welzijn van kinderen én hoe zich dat verhoudt tot hoe zij kijken naar ouderdom en dementie. Basisschool De Elzen en Ouderenzorg De Herbergier in Tilburg deden ook mee aan het onderzoek.

Langs de tekeningen waren er expertwandelingen met o.a. de bekende Vlaamse psychiater Dirk de Wachter, geluksexpert Leo Bormans en Manu Keirse, expert op het gebied van positief ouder worden.

Wat Alz

BRIC-À-BRAC

bric a brac

In deze eindexpositie geven afstudeerders Fontys Academy of Art, Communication and Design in 2022 een kijkje in hun persoonlijke fascinaties. Als gemene deler staat het makerschap centraal. Vanuit persoonlijke thematieken en vraagstellingen worden maatschappelijke issues aangestipt en maken de jonge kunstenaars deze materie herkenbaar voor velen. Zo uiten zij hun ontluikende visie en leggen ze een basis voor de toekomst.

Stadskas013

Eind 2022 stond het thema ‘stadsnatuur’ centraal in de gezamenlijk programmering in de LocHal. Het StadsBalkon werd omgetoverd tot een groene oase met een tuinpad langs allerlei initiatieven uit omgeving Tilburg. Via een open call kon iedereen zich aanmelden. Het resulteerde in een binnentuin met o.a. de Stadsbos013, de Natuurvrijplaats van kunstenaar Marieke Vromans, de podcast van Tuinbroekies, de plannen voor daktuin Moes en een heuse tent van Stadscamping 013.

In het midden was de KennisTuinderij van de Bibliotheek, met allerlei programmering. Zoals VPRO Tegenlicht Meet Ups, natuurinclusief minecraften, een kampvuurconcert en het interactieve kindercollege met Auke-Florian Hiemstra.

Stadskas013

Fiera del Sueno

Fiera del Suono

Tijdens de Tilburgse Kermis in 2023 streek mediakunst-collectief Dropstuff Media in samenwerking met Stadsmuseum Tilburg neer op het StadsBalkon. Een waarzegster nam je vanuit een glazen bol mee op reis door de tijd waar geluiden van artiesten, circuspaarden, draaiorgels en achtbanen je naar de toekomst leiden. Bij grote kleurrijke opblaasbare abstracties van kermisattracties beleefde je zo de geschiedenis van de kermis.