Hero afbeelding
Factchecking

Factchecking

Èn gij geleuft dè?

Deel jij weleens een nieuwsbericht via sociale media? Uit onderzoek blijkt dat nepnieuws zes keer sneller verspreid wordt dan echt nieuws. Maar hoe kun je weten of een bericht nep of echt is? Fake news wordt steeds lastiger te herkennen. Tegenwoordig heb je zelfs 'deepfakes', video's waarin iemand iets doet of zegt wat deze persoon in werkelijkheid helemaal nooit gezegd of gedaan heeft. Gelukkig zijn er tools waarmee je berichten en foto's makkelijk kunt checken, en kun je nepnieuws, nepfoto's en nepvideo's leren herkennen.

#Hoedan? Dat ontdek je in de LocHal!

Met 'Èn gij geleuft dè?' slaan de Bibliotheek LocHal en FactoryTilburg de handen ineen om jou te wapenen tegen nepnieuws! 

Praat verder op de Kenniscloud

fake news

Weet jij hoe je kunt zien of een bericht nep of echt is? En accepteer jij altijd alle cookies? Of lust je alleen echte koekjes, en bescherm je je data? Wil je meer weten over deze dingen, meld je dan aan voor de KennisCloud groep! In deze groep vind je tips & tricks om te factchecken en te data detoxen. Zijn er dingen waar je zelf vraagtekens bij plaatst? Gooi het in de groep!

Ga naar de Kenniscloud

Zondag met Lubach: Deepfakes

Deepfakes zijn bijna niet meer van echt te onderscheiden en gaan ons leven veranderen. Er begint nu een tijdperk waarin computers ons voor de gek kunnen houden, maar we weten nog niet hoe we daarmee om moeten gaan. Dus laten we dat tijdperk zo kort mogelijk houden, door er met z’n allen goed over na te denken.

Speel de game: deel je dit of deel je dit niet?

fact fake

Uit onderzoek blijkt dat nepnieuws zes keer sneller verspreid wordt dan echt nieuws. Hoe snel deel jij een bericht op Facebook of Instagram? Ben je je bewust van de gevolgen van het verspreiden van nep nieuws?

In deze game krijg je 7 nieuwsberichten op social media te zien. Deel je het bericht of scroll je door?

Speel de game

FactoryTilburg: checkt uitspraken, foto's en video's

FACTORY is de factcheck- en verificatiedesk van Fontys Hogeschool Journalistiek. Ze checken uitspraken, foto’s en video’s die worden verspreid via (social) media. Bij enkel het checken van feiten blijft het niet. In hun blog verzamelen ze de laatste ontwikkelingen op het gebied van nepnieuws en factchecking. Factory Tilburg is mede mogelijk gemaakt door het Tilburgs Mediafonds.

Neem een kijkje

student