Hero afbeelding
panna cotta

Nagerecht: Panna cotta met stoofpeertjes en speculaascrumble

Wij vinden een kerstdiner geen kerstdiner zonder stoofpeertjes! Lieke gaf er in dit recept een heerlijke twist aan door het te combineren met panna cotta en speculaascrumble. Een toetje waarbij je het liefst je bord aflikt. 

Boodschappenlijstje

Voor de panna cotta

  • 500 ml slagroom
  • 50 gr suiker
  • 3 gelatineblaadjes
  • een halve vanillepeul

Voor de stoofpeertjes

  • 4 stoofpeertjes (bijv. Saint Rémy of Gieser Wildeman)
  • 750 ml rode wijn (of bessensap voor een nonalcoholische variant)
  • 50 gr bruine basterdsuiker
  • 1 citroen
  • 2 kaneelstokjes
  • 3 kruidnagels
  • 2 steranijs
  • 1 el maïzena

Voor de speculaascrumble

  • 150 gr bloem
  • 75 gr bruine basterdsuiker
  • 75 gr koude boter, in blokjes
  • snufje zout
  • 1½ tl speculaaskruiden

Bereidingswijze

Begin met de panna cotta. Deze heeft even de tijd nodig om op te stijven. Je kunt er de dag van tevoren al mee beginnen.

  • Doe de slagroom in een pannetje met een dikke bodem. Doe de suiker, het merg van de vanillepeul en de rest van de vanillepeul erbij.
  • Breng de slagroom aan de kook , draai het vuur laag en laat de room ongeveer 15 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan. Gebruik eventueel een vlamverdeler.
  • Week ondertussen de gelatineblaadjes in koud water.
  • Haal de pan van het vuur. Knijp de gelatineblaadjes goed uit en laat ze één voor één oplossen in de room.
  • Giet de room door een zeef in een handige schenkkan.
  • Spoel de vormpjes af met koud water. Giet de room in de vormpjes. Je kunt de room eventueel ook in mooie glaasjes schenken. Je hoeft de panna cotta dan niet te storten voor het serveren.
  • Laat de panna cotta minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.

Vervolgens gaan we verder met de stoofpeertjes.

  • Schil de peertjes, halveer ze en verwijder het klokhuis. Snijd de helften nog eens doormidden. Je kunt de peertjes ook heel laten. Je moet ze dan iets langer laten stoven.
  • Doe de wijn (je kunt eventueel ook vruchtensap gebruiken voor een alcoholvrije variant), de suiker, het sap van de citroen, de kaneelstokjes, de kruidnagels en de steranijs in een pan. Breng dit op laag vuur aan de kook.
  • Doe de peertjes in de pan en laat ze ongeveer een uur op zeer laag vuur stoven.
  • Verwijder de peertjes en laat het vocht tot ongeveer de helft inkoken. Meng de maïzena met een beetje water tot een papje. Voeg dit toe aan het vocht en laat ongeveer een minuutje meekoken.

Hierna gaan we verder met de speculaascrumble.

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Doe alle ingrediënten voor de crumble in een kom en meng met je vingertoppen vluchtig tot een kruimelig geheel.
  • Verdeel de crumble over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de crumble in ongeveer 15 minuten gaar of tot deze mooi goudbruin is.

Tijd om het bord op te maken!

  • Als je de panna wilt storten: dompel de vormpjes enkele seconden in een bakje met heet water (pas op dat er geen water bij de panna cotta komt). Stort de vormpjes vervolgens op een bord.
  • Leg vier partjes stoofpeer (of een heel stoofpeertje) naast de panna cotta. Schenk er een beetje van de stoofperensaus overheen.
  • Maak het gerecht af door de speculaascrumble om de panna cotta heen te strooien.