Hero afbeelding
hoofdgerecht spitskool en palmkool

Hoofdgerecht: Spitskool met tijm-ansjovisboter en salade van palmkool

Heb jij al eens gehoord van palmkool? Dit is een smakelijk broertje van de boerenkool en heel geschikt om een lekkere salade van te maken. Lieke en Lana bedachten een kerstige variant waar je zeker van gaat smullen. En dat is nog niet alles, want de showstopper van dit gerecht is de spitskool. Zo heb je een heerlijk, gezond hoofdgerecht waarmee je zeker indruk maakt. 

Boodschappenlijstje

Spitskool met tijm-ansjovisboter

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 middelgrote spitskool, buitenste lelijke bladeren verwijderd
  • Ca 8 el tijm-ansjovisboter op kamertemperatuur
  • 4 theelepels bieslookbloemazijn (of appelazijn of witte wijnazijn)
  • 4-6 el witte wijn, bijvoorbeeld een chardonnay 
  • Zeezout en versgemalen peper
  • 1 el fijngehakte bladpeterselie
  • 125 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 4 ansjovisfilets, fijngehakt 
  • Half bosje tijm, alleen de blaadjes
  • Rasp van halve citroen
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • Peper
  • Zout

Salade van palmkool met gerookte amandelen en parmezaanse kaas

  • 300 gram palmkool, schoongemaakt of boerenkool als je dat niet kunt vinden 
  • 100 gram gerookte amandelen
  • 50 gram Parmezaanse kaas, geschaafd
  • 1 deel bieslookbloem azijn, of witte wijnazijn/appelazijn
  • 1 deel olijfolie
  • 2 delen zonnebloemolie 
  • 1 klein sjalotje, gesnipperd
  • 1 el suiker
  • 1 el mosterd
  • Zout en peper 

 

Bereidingswijze

Spitskool met tijm-ansjovisboter

Meng de boter, ansjovis, citroenrasp, peper en zout en draai het in een bakpapiertje of plastic folie en laat het opstijven in de koelkast.

Verhit de olie in een middelgrote, liefst gietijzeren of zware stalen koekenpan op middelhoog vuur en leg de gehalveerde spitskool met de snijkant naar onder in de pan.

Bak hem, zonder aan te raken, tien tot vijftien minuten, tot de onderkant mooi is geblakerd. Draai het vuur ietsje lager, voeg de helft van de tijm-ansjovis boter toe en schud de pan om de boter rondom en onder de kool te krijgen. Wanneer de boter gesmolten is en schuimt, til je de koekenpan naar je toe en schept u de roomboter over de kool. Zorg dat het overal komt. Doe dit een halve minuut achter elkaar. Laat de kool drie minuten verder bakken en herhaal de handeling dan minstens twee keer. Als de roomboter in de pan te bruin wordt voeg je alsog een klontje van de tijm-ansjovisboter toe.

Prik met een mes of stalen sateprikker in de kern van de kool: is hij al gaar? De pen moet er moeiteloos doorheen gaan. Is dat niet het geval, laat de kool dan nog even doorgaren. Blus de pan af met de witte wijn. Besprenkel de kool met de azijn, breng eventueel op smaak met zout en peper. Bestrooi met de fijngesneden bladpeterselie en dien op.

Salade van palmkool met gerookte amandelen en parmezaanse kaas

Snipper voor de vinaigrette het sjalotje zo fijn als je kunt. Voeg de mosterd toe aan de gesnipperde sjalot plus een snuf zout en peper. Voeg de azijn toe en klop tot het een mooi geheel is. Voeg langzaam aan de olijfolie toe en blijf ondertussen rustig kloppen. Voeg de suiker toe, proef, en voeg eventueel nog wat peper en zout toe. De vinaigrette mag goed zuur zijn!

Rooster de amandelen kort in een koekenpan en laat afkoelen. Snij de palmkool van de nerf en daarna in fijne reepjes. Was de kool en masseer de kool een aantal minuten met de vinaigrette. Dit zorgt er voor dat de kool zachter wordt, waardoor hij makkelijker eet en ook verteerd. Decoreer de koolsalade met de pompoenpitten en geschaafde parmezaanse kaas.