Hero afbeelding
buurmeisje Enya

Recept van het seizoen - zomer

Tomaten sorbetijs met gember en basilicum

Zin in een heerlijk recept met producten uit het seizoen? Dan ben je bij het FoodLab aan het goede adres! Ieder seizoen vragen ze aan een lokale chefkok om een recept te maken met seizoensgroenten. Dit keer is het de beurt van Enya van Het Buurmeisje voor de Volkskeuken van De Nieuwe Vorst. Zij deelt het zomerse recept van tomaten sorbetijs met gember en basilicum. 

tomaten sorbetijs met gembercrumble

Benodigdheden

  • 8 grote rijpe (tros)tomaten
  • 2 eetlepel tomatenpuree
  • 2 cm gember (geraspt)
  • 100 gr suiker
  • 100 ml water
  • 1 handje basilicum
  • Sap van 2 limoenen

Bereidingswijze

  • Rasp ongeveer 1 cm gember.
  • Meng 50 ml water met 50 gram suiker in een pan, verwarm tot de suiker is opgelost.
  • Haal de pan van het vuur, voeg de geraspte gember toe en laat afkoelen.
  • Maak een kruisje aan de onderkant van de tomaat, dompel ze vervolgens onder in kokend water en laat 1 minuut liggen. Haal de tomaten uit de pan, verwijder de velletjes van de tomaat. Verwijder vervolgens de kern van de tomaa
  • Pureer de tomaten in een blender of met een staafmixer
  • Haal de puree door een zeef zodat de laatste zaadjes en velletjes achterblijven.
  • Meng de gepureerde tomaat, de eetlepel tomatenpuree en het gembermengsel en wacht tot het helemaal is afgekoeld.
  • Snijd de basilicum fijn.
  • Voeg het limoensap en de fijngesneden basilicum toe.
  • Doe het mengsel in een ijsmachine en volg de instructies van je eigen machine.
  • Geen ijsmachine? Giet het mengsel in een (oud ijs)bakje, leg het in de vriezer, waarbij je ieder half uur een timer zet (gedurende 3 uur). Na ieder half uur roer je je mengsel door met een vork, tot het bevroren is.
  • Dip een cherrytomaat in gesmolten pure chocolade en besprenkel met chilipoeder
  • Laat het voor serveren even een kwartier ontdooien zodat het ijs gemakkelijk te scheppen is.

Serveer het ijs met vermalen gemberkoekjes en de chocolade-cherrytomaat