LocHal Grote Opening zondag_Tilburgse Talkshow Triatlon

De Grote Opening | terugblik op de zondag

Met een dag vol Tilburgse Taol, de Tilburgse Talkshow Triatlon en een wervelende improvisatieshow sloten we ons feestelijke openingsweekend af. Ruim 17.000 mensen gingen de afgelopen vier dagen op ontdekkingstocht door de LocHal. Dank dank dank lieve LocHal-bezoekers, voor jullie overweldigende enthousiasme! 

LocHal Grote Opening zondag_Chinees ontbijt FoodLab

Een warm begin

Vandaag kon je in de LocHal ontbijten volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde. Je kon proeven van allerlei hapjes met noten, gedroogde vruchten en thee. We vroegen aan Selma Vrinds van Bijdethee wat nou dé beste ontbijttip is. Selma: “Ontbijt warm! Bijvoorbeeld met soep of congee (een soort rijstepap). Daar krijg je meer energie van!”

Grote Opening LocHal_lochalcake

Ook hartverwarmend

Ongelofelijk wat de LocHal allemaal losmaakt bij jullie!
Tine van de Weyer bakte deze XXL LocCake, Ton Wilthagen creëerde buzz rondom zijn muzikale ode aan de LocHal en Ko de Laat werd geïnspireerd tot het schrijven van een prachtig gedicht. Een fragment (lees hier het volledige gedicht):

Waar ik de weg niet
wérkelijk wil weten
Laat mij maar warrig
zijn. En overmand.

Tilburgse Talkshow Triatlon

Tilburg heeft een uitgebreide ‘talkshowcultuur’ en dat hebben we vandaag wel gezien! In een goedgevulde KennisMakerij stonden op het podium de Fuckup Nights Tilburg, PechaKucha Tilburg, Tilburg DebatStad, Notenkrakers, De Mus Tilburg, Tilburg4Global Goals, het Muzikaal Multimediaal Minicollege, De Grote Tilburgse Improvisatieshow en GOLDFISHED. 

Foto's: Lieselotte Pennings

LocHal Grote Opening zondag_quote Frank van Pamelen

"Groots en toch intiem."

Frank van Pamelen praatte vandaag de Tilburgse Talkshow Triatlon aan elkaar in de KennisMakerij. Zijn eerste indruk van de LocHal? “Het gebouw is overduidelijk prachtig. Groots en toch intiem. Wat ik het mooist vind: dat het lééft. Vanaf dag 1 is de hele LocHal in bezit genomen door Tilburgers. Oudere, maar vooral ook jonge.”

LocHal Grote Opening_quote Jan Otten

"Figuurlijke verweving in de LocHal"

Jan Otten vertelde tijdens de Tilburgse Talkshow Triatlon zijn fuckup-verhaal over de grootste missers uit zijn carrière als ondernemer in de softwarebranche.

"Tilburg staat van oudsher bekend om textiel. Maar in de LocHal zie je figuurlijke verweving. Iedereen lijkt er net wat gelijker dan erbuiten. Jong en oud, rijk en arm: iedereen praat met elkaar."

Ondertussen in andere hoeken van de LocHal

Foto's: Liezelotte Pennings, Bart van Dijk en Lotte Savelsberg

LocHal Grote Opening zondag_StemmingMakerij complimentenvissers_fotocredits Lieselotte Pennings

Schrijven in het Tilburgs: iets voor mij?

Reporter Lotte dompelde zich vandaag onder in de Tilburgse Taol tijdens de Tilburgse Taolklas in het WoordLab.

“Ik spreek eigenlijk nooit Tilburgs en kan wel een opfriscursus gebruiken, dus ik schuif vol goede moed aan! De deelnemers komen zelf uit Tilburg en omstreken, dus hoe moeilijk kan het Tilburgs schrijven nu zijn… Nou, dat valt dus nog vies tegen. We openen met het Tilburgse volkslied, en daarna begint de minicursus met een heuse klinkertabel. Nicole de Jong, de docente, legt de verschillen tussen de e-klank in sjèp, mèèd, en blêek uit, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik het verschil tussen de drie maar met veel moeite hoor!

Gelukkig ben ik niet de enige, want als we een klein dictee doen, blijkt het toch nog best lastig te zijn om ‘varken’ te schrijven in het Tilburgs (‘vèèreke’, voor de nieuwsgierigen). Desondanks doet iedereen vol enthousiasme mee en blijven de deelnemers ook nog even hangen voor het kubussenspel dat volgt, waarbij nog een leuke prijs te winnen is door met de juiste letters Tilburgse woorden te leggen. De korte taolklas was een leuke inleiding in het schrijven in het Tilburgs, maar ik denk dat ik toch nog eens een keer terug moet komen voor de complete cursus, voordat ik dit stukje helemaal in het Tilburgs zou kunnen schrijven!”

De Tilburgse mummiefabriek

LocHal Grote Opening zondag_bezoekersreacties Jaozeetie

Op het StadsBalkon vind je (nog tot komende donderdag!) De Jaozeeti: een soort rariteitenkabinet met een typisch Tilburgse twist. We spraken vandaag een aantal bezoekers. Welk Jao-verhaal blijft hen het meest bij?

‘Het verhaal van het schèel d’r af drinken had ik pas van een collega gehoord die een kind gekregen heeft, dus ik vind het erg leuk dat het hier ook echt terug te vinden is! Maar het verhaal is natuurlijk vooral gewoon een goed excuus om te drinken.’

‘De wc-rollen van de Tilburgse mummiefabriek (Edet) vinden we erg leuk, en ook het flesje met de laatste adem van Willem II is wel erg mysterieus.’ Of het ook waar is? ‘Het is de Tilburgse waarheid, maar daarbuiten zullen ze er misschien anders over denken.’

‘De kaole tebbes, met de communiepruik van Marc-Marie Huijbregts vinden we erg leuk, en ook het ouderwetse Tilburgse snoep is erg herkenbaar. De verhalen zullen wel een beetje overdreven zijn, maar er zitten zeker wel een kern van waarheid in!'

Grote Tilburgse Improvisatieshow

In een opzet die iets weghad van The Graham Norton show meets De Lama’s namen een aantal bekende Tilburgers plaats op de bank, waaronder comedian Jochen Otten, zangeres en performer Hind Hakki en Christianne de Bruijn.

Foto's: Lieselotte Pennings