Grote Opening vrijdag overzicht TijdLab 1

De Grote Opening | terugblik op de vrijdag

De kop is eraf! Op de eerste dag van de Grote Opening maakten we korte metten met stereotype denkbeelden, kon je rouletten met insecten en werd de beste pubquizzer van Tilburg aangewezen. Bekijk hieronder de hoogtepunten van vandaag.

Grote Opening vrijdag_Human Library twitter

De strijd aan met je vooroordelen

Bij Human Library leenden bezoekers vandaag geen boeken maar mensen. Mensen die in hun leven met vooroordelen te maken hebben (gehad). Ter gelegenheid van de Grote Opening pakten we samen met Tilburg University uit met een uitgebreid programma.

Human Library in beeld

Foto's: Ton van Rooij

Grote Opening vrijdag_Human Library_Ozcan Akyol

Schrijver-columnist Özcan Akyol opende de Human Library

“Jaloersmakend die LocHal, voor wie niet in Tilburg woont zoals ik. Wat een fantastisch, ruimtelijk gebouw. Het biedt mogelijkheden om de bibliotheek een nieuwe invulling te geven. Ik kom jaarlijks in 100 bibliotheken om lezingen te geven. Ik heb nog niet eerder zo’n mooie bibliotheek gezien.”

Wat is jouw favoriete woord in het Tilburgs?

Bekijk de 11 antwoorden van bezoekers, met als afsluiting een woord dat na-echoot uit de jeugd van Ivo de Wijs...

Een workshop Tilburgs Leesplènske, Tilburgse Taolkwis, vertaalservice en meer: liefhebbers van taal en 'taol' moeten dit weekend in de LocHal zijn! In het WoordLab en TijdLab kun je meedoen aan allerlei gratis activiteiten i.s.m. de Stichting Tilburgse Taol en Stadsmuseum Tilburg. 

Activiteiten in elke hoek van de LocHal

Foto's: Ton van Rooij

Grote Opening donderdag_Francine Houben

Francine Houben van Mecanoo, één van de LocHal-architecten:

“Het bijzondere van deze Bibliotheek is dat de identiteit van Tilburg er echt in zit. De oude hal, het thema van de treintafels, de touch van de Efteling bij de kinderafdeling, de textielen in samenwerking met het Textielmuseum. Hoe Tilburgs kan je het maken? Deze Bibliotheek zal de hele wereld overgaan.”

Online draaide #lochal weer overuren. Mooi om jullie foto's en ervaringen voorbij te zien komen. Ook werd er nog volop teruggeblikt op de officiële opening van gisteren.

Grote Opening vrijdag_tweet place to bieb
Grote Opening vrijdag_FB collectierondleidingen

Gastexperts leiden je rond

Zo'n groot gebouw, hoe vind je daar de pareltjes uit de collectie? Tijdens de Grote Opening maken gastexperts je wegwijs in hun favoriete stukje LocHal. Om 11.00 en 15.00 uur leiden ze je rond door de collectie kookboeken, strips, kinderboeken, nieuwste romans, filosofie of poëzie.

Reporter Nathalie liep vandaag mee met de rondleiding door Nick J. Swarth

Swarth is een in Tilburg geboren en getogen dichter-performer. Op expressieve wijze neemt hij ons mee door de poëziecollectie op de tweede verdieping, die volgens hem een geschiedenis in zich draagt over de worsteling van mensen met de grote thema's van het leven. Van een klein gedichtje over liefde uit het jaar 1100 na Christus, tot een negentiende-eeuws gedicht van een om zijn dode kind rouwende Vondel. Poëzie gaat boven alles over tijdloze menselijke emoties. Het gaat over de veerkracht van mensen om er iets moois van te maken.

Dus wanneer je de volgende keer over de balustrade van de tweede verdieping hangt, zet dan eens een stap terug. Of beter nog, Nick J. Swarth verzorgt nog twee dagen rondleidingen door de poëziecollectie van de LocHal. Aanmelden dus!

Grote Opening vrijdag_Rondleidingen door de collectie poezie

Dichter-performer Nick J. Swarth:

“Tilburg heeft lange tijd niet goed geweten wat het aan moest met zijn verleden. Met de LocHal hebben ze zichzelf echt overtroffen. Als je binnenstapt zie je het StadsCafé en de Kennismakerij - daar is meteen leven. De trappen zaten vanaf het begin vol met mensen die zitten te lezen of studeren. Het is één hele grote ruimte eigenlijk, maar toch kun je met elkaar praten. Dat is echt heel bijzonder.”

Grote Opening vrijdag_ode Ton Wilthagen

Wow, Ton Wilthagen schreef een ode aan de LocHal! Hij zoekt nog muzikant(en) die willen helpen er een muzikale uitvoering van te maken. Aanstaande zondagmiddag hebben wij al een plekje vrijgemaakt op ons KennisMakerij-podium. Wie o wie neemt de vloer?

Mediteer je naar een betere wereld in het FutureLab

Reporter Natahalie liep net binnen bij één van de eerste activiteiten van De Grote Opening van de LocHal, en verruimde daar meteen haar geest. Op het levensgrote scherm in het FutureLab was deze theatermonoloog te zien van Marjolijn van Heemstra over futuroloog Steward Brand, samensteller van de 'Whole Earth Catalog'. Op 10 april 2019 speelt zij de hele monoloog Stadsastronaut in Theater de Nieuwe Vorst.

Nathalie vat samen: "Als wij aan de toekomst kijken, dan denken we eigenlijk alleen in angstbeelden. We zijn bang voor het klimaat en bang dat robots ons overbodig maken. Zonde! We moeten leren denken als astronauten. Astronauten die vanuit de ruimte naar de aarde keken, ervaarden een enorm gevoel van samenhang en verbondenheid. Deze ervaring noemen we het overzichtseffect.

Hiervoor hoef je niet de ruimte in: je kunt het zelf ook ervaren. Projecteer een beeld van de aarde op de muur van je slaapkamer (of kom naar het FutureLab!) en neem iedere week een half uur de tijd om naar onze aarde te kijken, écht te kijken. Wanneer je dit regelmatig doet, ontstijg je de angstige focus op de korte termijn en denk je ons allemaal naar een betere wereld."

Grote Opening vrijdag overzicht FutureLab
Grote Opening vrijdag_Meiden in programmeren

Sharina was één van de 'Meiden in programmeren' met wie je kon speeddaten in het Digilab

“Ik heb samen met mijn collega de Code Qube ontwikkeld om programmeren inzichtelijk te maken voor kinderen. We vinden het namelijk belangrijk dat kinderen jong in aanraking komen met techniek én dat we het simpel en leuk maken. De activiteit ‘meiden in programmeren’ vond ik super! Het is goed om naar buiten te dragen dat niet alleen maar jongens programmeren. Sterker nog: ik heb laatst geleerd dat de eerste programmeur een vrouw was!”

En tot slot: heuse kroegsferen!

Tilburgse horecaondernemingen en samenwerkingspartners bundelen met ons de krachten voor de Grootste PubQuiz van Tilburg.